Afstand meten met een laser hoe werkt dat?
| 3 februari 2021Met een afstand meter kun je zeer nauwkeurig afstanden, inhoud en oppervlakten meten. Daarom wordt dit apparaat veel gebruikt in de bouw. Er bestaan twee soorten afstand meters. Utrasone afstand meters zenden een ultrasoon signaal naar het te meten punt. Dit signaal wordt als echo teruggekaatst naar het apparaat. Een lasermeter stuurt een laserstraal naar het punt dat opgemeten moet worden. Deze kaatst tegen het punt en zo weer terug naar de lasermeter. Vervolgens wordt de tijd van de weerkaatsing gemeten.
Lasermeter of Ultrasone afstand meter?
Het voordeel van lasertechnologie is dat het minder gevoelig is voor invloeden van buitenaf. Ultrasone afstand meters kunnen onnauwkeurig worden door invloeden van buitenaf. Een lasermeter daarentegen is zeer nauwkeurig en kan ook over grote afstanden metingen uitvoeren. Een nadeel kan zijn dat de laserstraal bij zonlicht soms moeilijk te zien is, maar dit kan worden opgelost door een laserbril te dragen.
Afstand, inhoud en oppervlakte meten
Afstand meters zijn beschikbaar in allerlei soorten en maten. Er zijn simpele uitvoeringen die alleen afstanden meten, maar ook heel geavanceerde apparaten met veel functies. Iedere afstand meter kan natuurlijk afstand meten. De maximale afstand varieert hierbij van ongeveer 15 tot wel 300 meter. De metingen zijn vaak tot op de millimeter nauwkeurig. De wat uitgebreidere afstand meters kunnen ook inhoud en oppervlakte meten. Dit is ideaal bij het opmeten van de oppervlakte van een vloer of muur als je een nieuwe vloer of behang wilt aanschaffen. Het berekenen van de inhoud kan handig zijn wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe verwarming wilt aanschaffen. Hierdoor kun je het verwarmingssysteem aanschaffen met de juiste capaciteit. Veel afstand meter kunnen de gemeten afstanden ook bij elkaar optellen of van elkaar aftrekken. De wat duurdere apparaten beschikken over Bluetooth waarmee u de metingen direct naar je smartphone of laptop kunt sturen om ze daar op te slaan.
Indirecte metingen
Bij indirecte metingen berekent de afstand meter met behulp van de stelling van Pythagoras en de meting van twee afstanden de tussenliggende afstand. Dit kan worden gebruikt bij het bepalen van hoogtes en hellingen als er geen weerkaatsende punten zijn. Met de hellingmeting kan bijvoorbeeld de helling van een dak worden bepaald.
Speciale functies
Er zijn modellen die over nog uitgebreidere functionaliteiten beschikken zoals de trapeziumfunctie en hoogteprofielmetingen. Met behulp van de trapeziumfunctie kan snel en eenvoudig een dakhelling en het geveloppervlak worden gemeten. Hiervoor zijn slechts drie metingen nodig waarna het resultaat op het scherm verschijnt. Dankzij een geïntegreerde hellingmeter maakt het niet uit als het object lastig toegankelijk is. Bij een hoogteprofielmeting kan het hoogteverschil tussen verschillende punten worden berekend.